Eisen van de Verzekeraar voor Alarminstallaties

Eisen van de Verzekeraar voor Alarminstallaties

Bij het aanleggen van een alarmsysteem is het belangrijk om het systeem goed te (laten) installeren. In geval van een inbraak is de verzekering dan eerder geneigd om een schadevergoeding uit te keren (dit ligt er natuurlijk ook aan hoe je verzekerd bent).

Certificeringseisen

Wanneer uw verzekeringsmaatschappij een alarmsysteem eist, kan het zijn dat zij een VEB-certificaat of een VEB-opleverbewijs vereisen. Deze certificering bevestigt dat uw woning of pand voldoet aan specifieke beveiligingseisen.

Beoordeling van Risicoklasse en Beveiligingsmaatregelen

De benodigde beveiligingsmaatregelen worden vastgesteld op basis van de verbeterde risicoklassenindeling, ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars en het Verbond van Beveiligingsorganisaties. Een Technicus Beveiligingsinstallaties van GVN kan de risicoklasse van uw woning of pand bepalen. Deze classificatie wordt bepaald door de waarde van attractieve zaken binnen het pand, zoals laptops, kunstobjecten, juwelen, antiek en contant geld. Hoe hoger de totale waarde van deze items, hoe hoger de risicoklasse en hoe meer beveiligingsmaatregelen vereist zijn.

Uitleg van VEB Beveiligingsmaatregelen

Voor het verkrijgen van een VEB-certificaat zijn er vier belangrijke beveiligingsmaatregelen vereist.
Alle vier de disciplines moeten worden uitgevoerd om het VEB-certificaat te behalen.
Voor al deze maatregelen zijn verschillende niveaus beschikbaar. Hoe hoger de Risico-klasse, hoe strenger de eisen voor deze maatregelen. Om de juiste beveiligingsmaatregelen te bepalen, moeten we eerst een risicoklasse bepaling vaststellen.

Risicoklassen:

• Risico Klasse 1
• Risico Klasse 2
• Risico Klasse 3
• Risico Klasse 4

(Risico Klasse 1 is het laagste niveau en Risico Klasse 4 is het hoogste niveau.)
Om de juiste Risico-klasse voor beveiliging te bepalen, wordt gekeken naar aantrekkelijke items, de verzekerde waarde en de mate van aantrekkelijkheid. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zaken voor eigen gebruik, winkel/showroom en magazijnopslag. De methode die wordt gebruikt om de beveiligingsklasse te bepalen, staat bekend als VRKI 2.0 2024, wat staat voor Vernieuwde Risico Klasse Indeling. Elk jaar wordt een nieuwe VRKI-indeling opgesteld, waarbij de belangrijkste verschillen betrekking hebben op de bepaling van aantrekkelijke goederen. Vaak verwijst een verzekeraar ook naar een VRKI-klasse. In feite wordt met de VRKI-klasse hetzelfde bedoeld als een Risico Klasse voor beveiliging.

Eisen voor VEB Certificaat Klasse 1

Beveiligingsmaatregelen die behoren bij VEB Klasse 1 zijn als volgt:
• O1: Organisatorische maatregelen, inclusief voorlichting over preventie en uitleg over het systeem.
• BK1: Bestaand hang- en sluitwerk.
• EL1: Inbraakalarminstallatie met beveiligingsklasse EL1 Grade 2 /NCP 2. (Het alarmsysteem mag draadloos worden uitgevoerd)
• RE1: Alarmering naar sleutelhouders (waarschuwingsadressen).

Eisen voor VEB Certificaat Klasse 2

De eisen voor een bedrijfspand met VEB Klasse 2 beveiliging zijn:

• O1: Organisatorische maatregelen, inclusief voorlichting over preventie en uitleg over het systeem.
• BK2: Bereikbare gevelopeningen (tot 5.50 meter) met een bouwkundige vertraging van 3 minuten (sloten en scharnieren SKG 2 sterren).
• EL2: Inbraakalarminstallatie EL2 (Grade 2 /NCP 2). Het alarmsysteem mag draadloos worden uitgevoerd.
• RE2: Alarmering naar meldkamer in samenwerking met waarschuwingsadressen.

Eisen voor VEB Certificaat Klasse 3

Beveiligingsmaatregelen die behoren bij VEB Klasse 3 zijn als volgt:

• O2: Voorlichting over preventie, uitleg over het systeem en specifieke maatregelen.
• BK3: Bereikbare gevelopeningen met inbraakvertraging van 5 minuten.
• C/M3: Inbraakwerende kast/safe volgens VGW kwalificaties, of M2 door slagvaste vitrines, rolluiken, etc., of bouwkundig compartiment (allemaal met inbraakvertraging van 5 minuten).
• EL3: Alarminstallatie met ruimtelijk werkende anti-masking detectoren bij bedrijven.
• RE3: Alarmering naar meldkamer in samenwerking met onze bewakingsdienst.

Ontdek gedetailleerde eisen voor VEB Klasse 3 beveiligingscertificering en laat ons deskundige team u helpen.
Neem contact op voor een afspraak bij u thuis of op locatie.

Eisen voor VEB Certificaat Klasse 4

• O2: Voorlichting over preventie, uitleg over het systeem en specifieke maatregelen.
• BK2: Bereikbare gevelopeningen met inbraakvertraging van 3 minuten (SKG 3 sterren).
• C0/ME4: Inbraakwerende kast/safe volgens VGW kwalificaties, of ME4 door middel van mistgenerator of compartiment (allemaal met inbraakvertraging van 5 minuten).
• EL4: Alarminstallatie met dubbele verbinding naar meldkamer en anti-masking detectoren bij bedrijven.
• RE4: Alarmering naar meldkamer in samenwerking met onze bewakingsdienst en prioriteit 1 politie

Ontdek gedetailleerde eisen voor VEB Klasse 4 beveiligingscertificering en laat ons deskundige team u helpen.
Neem contact op voor een afspraak bij u thuis of op locatie.

Het Beveiligingsplan

Indien uw woning of pand nog niet aan de gestelde beveiligingseisen voldoet, zal de Technicus van GVN een beveiligingsplan opstellen.
Dit plan omvat de specifieke beveiligingsmaatregelen die moeten worden uitgevoerd.
GVN Security is een erkend beveiligingsbedrijf en kan deze maatregelen vervolgens implementeren.

Wat is het verschil tussen VEB en BORG certificaat

Het belangrijkste verschil tussen VEB en Borg ligt eigenlijk meer in de certificerende instanties dan de processen eromheen, dan in de feitelijke uitvoering van beveiligingsmaatregelen.

VEB-certificering

Dit wordt uitgevoerd door de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). VEB-erkende beveiligingsbedrijven opereren ook volgens de VRKI en worden jaarlijks geïnspecteerd en begeleid om ervoor te zorgen dat ze aan de vereiste kwaliteitsnormen voldoen. Steeds meer Borg beveiligingsbedrijven stappen over naar VEB.

BORG-certificering

Dit wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Bedrijven die BORG-gecertificeerd zijn, hebben aangetoond te voldoen aan specifieke normen en richtlijnen met betrekking tot beveiliging, zoals vastgelegd in de VRKI (Vernieuwde Risico Klasse Indeling).

Beide soorten certificeringen worden erkend door verzekeringsmaatschappijen en voldoen aan bepaalde standaarden voor beveiliging. Het feitelijke verschil in de uitvoering van beveiligingsmaatregelen tussen VEB en Borg is dus minimaal, maar het gaat meer om de organisaties en processen eromheen.

Keurt de verzekering een alarmsysteem goed dat niet gecertificeerd is?

Verzekeraars hebben de vrijheid om zelf de eisen te bepalen die zij stellen aan het alarmsysteem dat zij goedkeuren. In Nederland is het vereist dat een medewerker van het beveiligingsbedrijf in het bezit moet zijn van het TBV-diploma om een beveiligingsplan te mogen schrijven. Bovendien moet het bedrijf aangesloten zijn bij VEB en/of Borg. Indien uw alarmsysteem niet Borg- of VEB-gecertificeerd is, is het in dit geval raadzaam om een handtekening van de verzekering te verkrijgen waarin staat dat het alarmsysteem is goedgekeurd bij schade. In de meeste gevallen geldt namelijk dat u zonder een gecertificeerd alarmsysteem niet verzekerd bent!

Contacteer Ons

We begrijpen dat dit een uitgebreid proces kan lijken, maar we staan klaar om u te begeleiden en al uw vragen te beantwoorden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.
× WhatsApp